Horo >> Liaudies medicina >> Straipsniai

Kodėl sveika valgyti melionus?

2009 07 09 autorius: Eli.lt
Kodėl sveika valgyti melionus?

Šie iš Vidurio Azijos kilę vaisiai nuo senų laikų yra vartojami kaip maistas ir vaistas. Juose gausu virškinimą gerinančios ir medžiagų apykaitą greitinančios ląstelienos. Taip pat vitaminų C, PP, karotino, folio rūgšties, kalio ir geležies. Melionuose esantys pektinai iš organizmo šalina kenksmingąsias medžiagas.

Šie vaisiai yra puiki profilaktinė priemonė nuo mažakraujystės, aterosklerozės, nervų, kepenų, širdies bei kraujagyslių ligų. Kadangi melionai šiek tiek laisvina vidurius, tai padeda nuo vidurių užkietėjimo.
 
Šių vaisių minkštimo nuoviru šalinamos pigmentinės dėmės, strazdanos ir spuogai. Melionai gaivina veido spalvą, naikina nuovargio šešėlius po akimis. Jie naudingi ir todėl, kad jų suvalgius pagerėja nuotaika. Jei melionus valgysite dažnai, tai oda įgaus gražų rusvą atspalvį.
 
Meliono rekomenduojama atsisakykite tada, kai esate alkani, jei tuoj valgysite ar jei jau esate sotūs. Melionus visada valgykite atskirai nuo kitokio maisto. Net skirtingų rūšių melionus būtina valgyti atskirai. Jie, kaip ir arbūzai, pasisavinami žarnyne, todėl skrandyje užsibūna vos keletą minučių. Sumišę su maistu, virškinamu skrandyje, jie pradeda irti ir sukelia rūgimo procesus, kurių metu pasigamina daug dujų. 
 
Melionų negalima valgyti sergant sunkiomis skrandžio ir žarnyno ligomis bei lėtiniu pankreatitu.

Melionai tinka dietinei mitybai, nes yra nekaloringi (100 g – 28 kcal). Šiais vaisiai galite mėgautis ana dažnai visai nesibaiminant, kad priaugsite svorio. Šaltas melionas puikiai gaivina karštą vasaros dieną.

Jei nežinote, kaip teisingai valgyti melioną, tai primename: vaisius pjaunamas aštriu peiliu išilgai, paskui šaukštu išimamos sėklos ir vaisius supjaustomas gabalėliais, kurie sudedami į desertinę lėkštę.

Niekada nepirkite įtrukusio ar dėmes turinčio meliono. Tokiuose pažeidimuose gali slėptis salmoneliozės ir botulizmo sukėlėjai. Nepatartina pirkti ir supjaustytų melionų, net jei jie suvynioti į plėvelę. Saldus meliono minkštumas – puiki aplinka tų pačių botulizmo ir salmoneliozės sukėlėjų bei kitų mikroflorų vystymuisi.


Pasidalink su draugais: Facebook Facebook Twitter Twitter

Rašyti komentarą

Įveskite kodą:

Žvaigždute pažymėtus laukelius būtina užpildyti