Horo >> Liaudies medicina >> Straipsniai

Grožio uoga - mėlynė

2009 07 23 autorius: www.lsveikata.lt
Grožio uoga - mėlynė
Pilni miškai uogautojų, šluote šluojančių mėlynes. Mėgėjai dirba trumpiau, o profesionalai rikiuojasi pakelėse ir pardavinėja uogas tinginiams arba labai užimtiems žmonėms. Visa Lietuva kvepia mėlynėmis.
 
Kuo vertingos šios uogos? Jose labai daug geležies, kuri padidina kraujyje hemoglobino kiekį ir suteikia veidui skaistumo. Mėlynės tvirtina kapiliarus ir kovoja prieš akivaizdžiai matomą jų raizgalynę ant veido. Šios uogos atgaivina pavargusias ir paraudusias akis, gerina regėjimą, mažina cukraus kiekį kraujyje siųsdamos jį į ląsteles ir suteikdamos organizmui energijos. Mėlynės vartojamos ir šviežios, ir džiovintos. Iš uogų galima pasigaminti ekstraktų, sulčių, sirupų, uogienės, kisielių, morso. Uogomis, kurios turi raudonai violetinio pigmento, dažomi vynai, likeriai, nealkoholiniai gėrimai.

Ankščiau iš mėlynių sulčių buvo gaminami dažai dailininkams.

Iš uogų pagamintas vynas stabdo viduriavimą. Mėlynės - puikus skrandžio ir žarnyno veiklos reguliatorius. Liaudies medicina jomis gydo inkstų akmenligę, podagrą, mažakraujystę, odos ligas. Tam geriamas džiovintų uogų antpilas. Jis ruošiamas šaltuoju būdu santykiu 1:20. Reikia, kad antpilas nusistovėtų aštuonias valandas.

Mėlynių sultys gerai tinka skalavimams nuo dantenų ir burnos ertmės, ryklės ir gerklų gleivinės uždegimų. Skalauti galima ir džiovintų uogų nuovirais.

Iš tirštai suvirtų uogų daromi kompresai ir pavilgai šlapiuojančiai egzemai, nudegimams, opoms. Kompresams ir burnos skalavimui gaminamas toks nuoviras: 100 gramų uogų virinama 500 gramų vandens, kol skysčio lieka 250-300 gramų. Tokio nuoviro kompresai keičiami kas keturias penkias valandas.

Iš mėlynių lapų verdama arbata, kuri geriama esant šlapimo pūslės uždegimui. Lapų nuoviras vartojamas sergant diabetu.

 
Irena Starošaitė: vidurvasaris kvepia mėlynėmis
Dainininkė Irena Starošaitė sako, kad šviežios mėlynės jai - pačios skaniausios uogos. Nors ir labai bijodama erkių, kai tik atsiranda miške, jų kvapo užburta nesustabdomai pasileidžia mėlyniauti. Dainininkei labai gaila, kai mėlynių sezonas baigiasi, nes viskas, ką bandai išlaikyti - jau nebe tai. Tačiau Irenos ir Žilvino Žvagulio šeima visuomet turi pilną šaldiklį gėrybių. Irena vasarą jas su minimaliu cukraus kiekiu suplaka ir tirštą masę sudėlioja į modernių indų formeles. Vaikams tai gali tapti nedidele šaldytų mėlynių ledų porcija, o suaugusieji šaldytų mėlynių kubeliais gali atsišaldyti šampaną. Tie patys atšilę kubeliai labai tinka Žvagulių vakarienei prie blynų.

Kai Irena neturi laiko apdoroti pakelėse nusipirktų uogų, tuomet jas džiovina: paskleidžia ant laikraščio ir palaiko porą savaičių. Po to sudeda į medžiaginį maišelį. Žiemą tai puikiausia priemonė arbatos užpilui, arba sumaltos - pikantiškas prieskonis desertams. “Ir nostalgiškas vasaros prisiminimas”, - sako I.Starošaitė.
 
Pasidalink su draugais: Facebook Facebook Twitter Twitter

Rašyti komentarą

Įveskite kodą:

Žvaigždute pažymėtus laukelius būtina užpildyti