Horo >> Liaudies medicina >> Straipsniai

Medus – gardus vaistas nuo visų ligų 1

2016 07 13 autorius: Horo.lt, Dreamstime nuotr.
Medus – gardus vaistas nuo visų ligų

Ant šio vaisto pakuotės nebūtina rašyti „saugoti nuo vaikų“. Nieko baisaus, jei mažylis jo paragaus ar išpils. Na, išskyrus buitinius rūpesčius. Ir dar: šio vaisto nereikia pirkti vaistinėje. Jis įsigyjamas turguje, kartu su ekologiškais maisto produktais. Arba, ne paslaptis, juo aprūpina bičiuliai ir giminaičiai bitininkai. Juk, sakoma, esame giminių kraštas!

O kai užeina noras sukrimsti ką nors saldaus gardaus – geresnio pasirinkimo nei medus nerasime.

Štai čia ir slypi medaus unikalumas. Jis vienu metu gali būti ir kaloringas saldėsis, ir puiki gydomoji ar profilaktinė priemonė.

Kas slepiasi už saldumo?

Medus – tai tikras gliukozės, fruktozės, baltymų, fermentų, vitaminų B2, B6, PP, įvairių mineralų ir organinių rūgščių lobis. Šviežias medus – tai tiršta permatoma masė, kuri ilgainiui ima kristalizuotis ir kietėti. Gardžiausiu ir maistingiausiu laikomas subrendęs medus. Tam, kad nustatytumėte medaus brandumą, į jį reikia įleisti šaukštą ir pasukti. Nesubrendęs medus lengvai nuteka nuo šaukšto, o brandus apsivynioja, nugula lygiomis klostėmis.

Ilgiau pastovėjęs medus susicukruoja. Jo kokybė dėl to nepasikeičia, sutirštėjimas tik parodo, kad medus kokybiškas.

Medaus spalvų paletė – labai įvairi, nuo šviesiai geltono (akacijų) iki tamsiai rudo (grikių). Medus gali būti net ir žalsvas! Jo spalvą, skonį ir aromatą lemia laikas ir surinkimo vieta. Tamsiame meduje randama daugiau mineralinių medžiagų.

Beje, meduje galima rasti kone visą Mendelejevo lentelę. 1 kg medaus – net 3150 kcal. Ir nors tai ne visada į naudą laikantis dietos, vaikams ir paaugliams medus gali tapti tiesiog nepakeičiamu maisto papildu. Jį organizmas pasisavina lengvai ir greitai. Nors medus saldus, jis nekenkia dantų emaliui.

Suaugusiam žmogui rekomenduojama per dieną suvartoti 100 g medaus, vaikams – 30-50 g. Geriausia šį kiekį išskirstyti keletui valgių.

Medus naudingas visiems – ir sveikiems, ir ligoniams. Tai puiki profilaktinė imuniteto stiprinimo priemonė, sauganti nuo anemijos, neurozių, kepenų ir širdies, skrandžio ir virškinamojo trakto ligų. Medaus gydymas siūlomas beveik nuo visų negalavimų, pradedant odos ligomis ir baigiant endokrininės sistemos sutrikimais.

Kaip gydyti medumi?

• Gydant nosiaryklės ligas medus imamas mažomis porcijomis, jį stengiamasi kuo ilgiau laikyti burnoje. Tada meduje esančios antibakterinės medžiagos pradedamos įsisavinti dar burnos ertmėje.

• Sergant skrandžio ir virškinamojo trakto ligomis, medus ištirpinamas nedideliame kiekyje vandens ir geriamas.

• Sergant faringitu, laringitu ir bronchitu rekomenduojamos inghaliacijos su medumi.

• Gydant gastritą su sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu medus valgomas prieš valgį, jį galima ištirpinti šaltame vandenyje. O jei kamuoja gastritas su padidėjusiu rūgštingumu, medus ištirpinamas šiltame vandenyje, vartojamas iki valgio likus 1,5-2 valandoms.

• Medus teigiamai veikia ir nervų sistemą. Kinų medicinos šalininkų teigimu, medus grūdina valią, suteikia lengvumą kūnui, padeda išsaugoti jaunystę ir ilgina gyvenimą.

• Medus – puiki raminamoji priemonė prieš miegą. Jis, kitaip nei migdomieji vaistai, nesukelia nuovargio, dėmesio, koordinacijos sutrikimų.

• Medus vartojamas sergant neurozėmis ir neurastenijomis.

• Kenčiant nuo blogos nuotaikos, galvos skausmų, sumažėjusio darbingumo rekomenduojama per parą suvartoti 100-120 g medaus, ryte ir vakare – po 30 g, o po pietų – 40 g.

• Kankinamiems nemigos rekomenduojama likus pusvalandžiui iki miego išgerti šilto vandens puodelį su medumi.

• Jei vaikas serga nosiaryklės ligomis, galima atlikti gerklės skalavimus medumi: 1 šaukštelis medaus 1 stiklinei vandens. Vietoje vandens galima naudoti ramunėlių, liepžiedžių, ąžuolo žievės nuovirą.

• Dažniausiai medaus griebiamasi susirgus peršalimo ligomis. Kad sustiprintumėte gydomąjį efektą, medų galima sumaišyti su liepžiedžių, aviečių arbata arba šiltu pienu.

• Vaikams medus rekomenduojamas rachito, anemijos profilaktikai – tam labiausiai tiks tamsus medus.

• Kalantis dantukams dažnai patariama dantenas sutepti medumi – tai lengvina dantų dygimo procesą, suminkština dantenas, mažina skausmą.

• Medus plačiai naudojamas ir kosmetologijoje. Visų pirma tai – efektyvi odą minkštinanti ir paviršines jos žaizdeles gydanti priemonė. Jis skatina odos ląstelių regeneraciją.

• Medaus vonia gerina nuotaiką ir lepina odą: vonioje ištirpinkite 250 g medaus, pagulėkite joje 15 minučių.

Atsargiai, alergija!

Tiesa, kad ir kiek daug vardytume teigiamų medaus savybių, alergiškiems žmonėms su juo elgtis reikėtų itin atsargiai. Alergija medui gali pasireikšti odos bėrimu, patinimais, dusuliu, vėmimu, viduriavimu. Jei pavartojus medaus atsirado bent vienas iš šių reiškinių – tučtuojau liaukitės jį valgę, būklei negerėjant gerkite antihistamininių preparatų.

Praktiniai patarimai

• Medus lengvai sugeria aplinkinius kvapus. Todėl jo negalima laikyti greta kitų, kvapus skleidžiančių maisto produktų – pavyzdžiui, žuvies, sūrio, svogūnų. Geriausia medų laikyti sandariai uždaromame stikliniame, plastikiniame arba keraminiame indelyje, bet tik ne metaliniame inde.

• Medaus nerekomenduojama šildyti didesnėje nei 37-40 laipsnių temperatūroje, nes jis praranda savo gydomąsias savybes.
 

Pasidalink su draugais: Facebook Facebook Twitter Twitter

Rašyti komentarą

Įveskite kodą:

Žvaigždute pažymėtus laukelius būtina užpildyti
Arnas
Medus tikrai natūralus ir vienas seniausių būdų daugeliui ligų gydyti. Pats visada perku iš vienos parduotuves, kartu su naturaliais grikiais, bei sviezia zuvimi - afrikinissamas lt Niekada nesigailejau, aptarnavimas malonus ir profesionalus.

Daugiau komentarų