Gastritas

Liaudies medicinos liga

 Gastritas – skrandžio uždegimas. Jis gali būti ūminis ir lėtinis. Ūminį gastritą gali sukelti ūminė virškinamojo trakto infekcija, vaistai (kai kurie antibiotikai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo), stresas (sunkios ligos, traumos, didelės apimties operacijos), nuodingos medžiagos (rūgštys, šarmai), maisto produktai (aštrūs, labai rūgštūs ir kt.). Susirgus ūminiu gastritu, kamuoja pakrūtinio skausmas, pykina, kartais vemiama. Po vėmimo paprastai palengvėja, skausmas nurimsta. Retkarčiais šiek tiek padidėja temperatūra. Ligoniui reikia laikytis dietos. Patartina 4-6 valandas nevalgyti ir negerti. Paskui po truputį galima gerti šiltos arbatos, vėliau valgyti košes, dar vėliau – kitų virtų maisto produktų. Savaitę ar ilgiau nepatartina valgyti aštrių keptų, labai rūgščių patiekalų. Pašalinus ūminio gastrito priežastį, ligonis greitai pasveiksta. Gastritas gali daugiau nebesikartoti. Pagrindinė lėtinio gastrito priežastis – Heli­cobacter pylori bakterija. Kitos ligos priežastys (kai kurie vaistai, gretutinės ligos, toksinės medžiagos, virusai) pasitaiko kur kas rečiau. Gydant ligonį, būtina išnaikinti Helicobacter pylori bakteriją. Dieta neturi didelės reikšmės. Nereikėtų valgyti tokių maisto produktų, kurie galėtų sukelti kokių nors ligos simptomų.
Susirgus gastritu, būtina kreiptis į gydytoją, kuris ligonį ištirs ir paskirs tinkamiausią gydymą.

Pasidalink su draugais: Facebook Facebook Twitter Twitter

Rašyti komentarą

Įveskite kodą: