Alergija maistui: produktai dažniausiai sukeliantys alergiją

Liaudies medicinos liga

Daugelis žmonių daugiau ar mažiau yra alergiški kai kuriems maisto produktams.

Paragavote aštraus padažo ar maisto ir jūsų nosis pradeda "bėgti"? Galbūt jums pučia pilvą kai suvalgote pupų, ar pradeda skaudėti galvą išgėrus vyno? Sūris ar pienas sukelia viduriavimą? Vadinasi, jums yra padidėjęs jautrumas ir nepakantumas kai kuriems maisto produktams, tačiau tokią organizmo reakciją sukelia ne imuninė sistema.

Alergija maistui yra visai kas kita. Ji pasireiškia organizmo imuninės sistemos reakcija į alergiją sukėlusį maistą. Alergijos simptomai gali pasireikšti labai įvairiai: nuo odos išbėrimo ar niežėjimo iki daug komplikuotiškesnės, gyvybei grėsmingos, ūmiai besivystančios alerginės reakcijos, vadinamos anafilaksija.

Bendri alergijos maistui simptomai

Žmonėms, kuriems pasireiškia anafilaksinė reakcija į maisto produktus, reikia visada turėti su savimi epinefrino (adrenalino) švirkštą, kad esant reikalui būtų galima juo pasinaudoti.

Pagal nežymius alergijos simptomus yra sudėtingiau nustatyti, kuris būtent maisto produktas ją sukėlė. Jums gali išberti odą, galite jausti dilgčiojimą, atsirasti egzemos. Taip pat gali pykinti, spazmuoti, sukelti vėmimą ar viduriavimą. Maisto alergija taipogi gali sukelti net bendrus šienligei būdingus simptomus, tokius kaip čiaudulys, "bėganti nosis" ir niežtinčios, vandeningos akys.

Labai alergiškiems žmonėms, net mažyčiai maisto alergeno kiekiai (pavyzdžiui, 1/44,000 riešuto branduolio dydžio) gali sukelti alergišką reakciją. Mažiau jautrūs maistui žmonės, gali suvalgyti nedidelį maisto kiekį, kuriam jie yra alergiški.

Maisto produktai, kurie dažniausiai sukelia alergiją

Beveik visi maisto produktai gali sukelti alerginę reakciją, tačiau dažniausiai alergiją sukelia šie produktai:

• Pienas (ypač vaikams)

• Kiaušiniai

• Žemės riešutai

• Medžių riešutai (tokie kaip graikiniai ir pekano riešutai)

• Soja

• Kviečiai

• Žuvis

• Kiautuotieji vėžiagyviai (austrės, krabai ir pan.)

Venkite probleminio maisto, kad išvengtumėte alergijos. Tačiau tai ne visada lengva padaryti: dažnai pienas, kiaušiniai ar riešutai yra sudėtinės dalys kituose maisto produktuose. Pavyzdžiui, įvairiuose kepiniuose, tokiuose kaip pyragai ar sausainiai, yra kiaušinių ir/ar riešutų. Mišrainėje gali būti sojos pupelių, o dešrainyje - pieno proteinų. Štai kodėl visada skaitykite etiketes ant maisto produktų.

Tačiau deja, etiketės ne visada būna išsamios. Pavyzdžiui, pieno kazeinas ar hidrolizuoti sojos baltymai gali būti naudojami kukurūzų spragėsiuose, tačiau jūs nematysite jų ingredientų sąraše. Ten gali būti parašyta tiesiog "prieskoniai". Žodis "emulsija" taip pat gali reikšti, kad produkte yra sojos ar kiaušinių.

Maisto alergija yra rimta, tačiau valdoma problema.

Pasidalink su draugais: Facebook Facebook Twitter Twitter

Rašyti komentarą

Įveskite kodą: