Gydomosios ir kosmetinės bulvės savybės

2009 06 06 autorius: Eli.lt
Gydomosios ir kosmetinės bulvės savybės
Bulvė pelnytai yra laikoma nepakeičiamu maisto produktu. Bulvių sultimis jau senų senovėje gydė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos susirgimus. Kalis, kurio gausu bulvėse, varo šlapimą, kasdien jo būtinai turi gauti sergantieji širdies ir kepenų ligomis.

Bulvių krakmolas naudojamas kaip priešuždegiminė priemonė sergant virškinamojo trakto ligomis. Apvirtas bulves galima valgyti net stipriai apsinuodijus. Pateiksime keletą receptų, kaip bulves galima panaudoti gydymui.

Jei tirpsta rankos ir kojos, reikia nuskusti bulvę, sutarkuoti, pridėti ją prie tirpstančios vietos ir laikyti 15 – 20 minučių. Kompresą apvyniokite medvilniniu audiniu ar rankšluosčiu.

Jei sergate hipertonija, 4 – 5 bulvių lupenas reikia gerai nuplauti, užpilti 0,5 litro vandens ir virti 15 minučių, po to atvėsinti ir nukošti. Stiklinę nuoviro reikia išgerti 30 minučių prieš valgį. Taip pat sveika valgyti su lupenomis keptas bulves.

Sergant osteochondroze, kaip nuskausminančią priemonę galima naudoti kompresą iš šviežių trintų bulvių ir medaus. Šį kompresą ant skaudamos vietos reikia laikyti ne mažiau kaip valandą.

Šviežias bulvių sultis rekomenduojama gerti esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, pykinimui, lėtiniams galvos skausmams. Sultis reikia gerti 2 – 3 kartus per dieną po pusę stiklinės: pirmą dozę – nevalgius, antrą – likus pusvalandžiui iki pietų ir trečią – valandą prieš miegą. Po dviejų dienų daroma šešių dienų pertrauka. Po to kursas kartojamas, tačiau geriama tik pusė dozės. 

Šviežių bulvių sultimis galima valyti organizmą. Sumaišę jas su morkų sultimis, gauname puikią priemonę, varančią iš organizmo šlakus. Trys – keturi šaukštai šviežių sulčių padeda sergant nerviniais sutrikimais. Į marlę įvyniotomis bulvinėmis žvakutėmis galima gydyti hemorojų. 

Bulvės naudojamos ir kosmetikoje. Pleiskanojant odai ar susirgus uždegimu, patariama trintas bulves maišyti su kvietiniais miltais. Gautą masę storu sluoksniu tepame ant veido ir uždengiame sultyse išmirkyta servetėle. Kaukę reikia laikyti apie 20 minučių, po to nuplauti per pusę su vandeniu skiestu šaltu pienu.

Esant alerginėms dėmėms, randams nuo nudegimų, trūkusioms kraujagyslėms, veidą kas dieną reikia trinti šviežios bulvės skiltele. Bulvių kaukė atgaivina odą, pašalina nuovargio pėdsakus. Sutrinkite karštą bulvę, įdėkite kiaušinio trynį ir įpilkite truputį pieno, kad gautumėte tirštą košę. Šiltą kaukę užtepkite ant veido ir uždenkite šiltu vilnoniu audiniu. Laikykite 20 minučių. Nuplaukite pradžioje šiltu, po to šaltu virintu vandeniu.

Bulvių kaukė ne tik atgaivina, bet ir maitina bei lygina susiraukšlėjusią veido odą. Sausa oda tampa švelni, lygi ir tampri. Moterims, sulaukusioms keturiasdešimties metų amžiaus, rekomenduojama šviežių su lupenomis išvirtų bulvių kaukė. Sutrinkite bulvę, sumaišykite su grietinėle ir užtepkite ant veido. Po 20 minučių nuplaukite. 

Kaukė "Jaunas kaklas" : virtą trintą bulvę sumaišykite su trupučiu daržovių sulčių (morkų, agurkų ar pomidorų) ir užtepkite ant kaklo. Apsukite kaklą šiltu šaliku. Po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu. 

Jei jūsų paakiai patamsėję, bulvių kaukė – geriausia priemonė. Sutarkuokite šviežią bulvę, įvyniokite į marlę ir 15 minučių uždėkite ant užmerktų akių. Vanduo, kuriame virė bulvės, – puiki antibakterinė ir minkštinanti priemonė. Juo reikėtų praustis. 

Jei kas dieną 5 minutėms įmerksite rankas į bulvių viralą, oda taps švelnesnė. Vonelės su bulvių nuoviru – puiki priemonė lūžinėjantiems nagams. Kas dieną vartojamas koncentruotas bulvių viralas gali nugalėti net ir grybelinę infekciją (žinoma, neįsisenėjusią). 

Naudodami bulves kaip gydomąją ir kosmetinę priemonę, nepamirškite, kad beveik visi jose esantys vitaminai tirpsta vandenyje. Nevirkite bulvių dideliame kiekyje vandens. Taip pat nelaikykite nuskustų bulvių vandenyje: per 15 minučių iš bulvės gali dingti nemažai naudingų mikroelementų. Nuskustas bulves reikia naudoti iškart. 

Bulves geriau dėti į verdantį vandenį – jos greičiau išvirs ir išsaugos visus vitaminus bei mikroelementus. Vitaminų yra bulvės minkštime, todėl reikėtų skusti plonai, tik viršutinį sluoksnį.

Būkite atsargios su pažaliavusiomis ar sudygusiomis bulvėmis – jose yra kenksmingos medžiagos solanino. Skutant tokias bulves, būtina nupjauti storą minkštimo sluoksnį, pašalinti akutes ir patamsėjimus. Niekada nevirkite skardiniame ar variniame inde: taip prarandamas didelis vitamino C kiekis. Verdant garuose šio vitamino išlieka du kartus daugiau nei verdant vandenyje. Daugiau vitamino C yra su lupenomis virtose bulvėse.