Horo >> Horoskopai >> Straipsniai

2012 – keliamieji metai: istorija ir prietarai 1

2012 01 07 autorius: pagal Astroguide.ru, Freedigitalphoto nuotr.
2012 – keliamieji metai: istorija ir prietarai

Prisipažinkite: žinia, kad šie metai turės viena diena daugiau, nei treji ankstesnieji, šiek tiek baugina. O štai keliamaisiais metais gimę žmonės dažnai mano, kad gimė su marškinėliais ir gimimo data jiems neša ypatingą sėkmę.

Prisiminkime, kaip atsirado keliamieji metai ir kodėl dienos, kuri būna tik kartą per ketverius metus, globėju paskirtas abejotinos reputacijos šventasis Kasjanas.

Keliamųjų metų istorija

Keliamieji metai atsirado prieš 46 tūkstančius metų. Aleksandrijos astronomai pastebėjo, kad Žemė apsisuka aplink Saulę ne lygiai per 365 dienas, o per 365 dienas ir 6 valandas. Taigi per 4 metus susidaro visa papildoma para. Gajus Julijus Cezaris įsakė pažymėti tai kalendoriuje. Papildoma para, atsirandanti kas 4 metus, „prilipdyta“ prie trumpiausio metų mėnesio, vasario, vadovaujantis elementaria logika: ilginti kitų mėnesių tiesiog nebebuvo verta.

Įdomu, kad po 2 metų nuo Julijaus kalendoriaus priėmimo keliamieji metai buvo atšaukti, o astronomijos visiškai neišmanę valdininkai įsakė prailginti kas trečius metus. Taip truko net 36 metus, kol imperatorius Augustas atstatė teisingą tvarką – jis ne tik sudėliojo kalendorių pagal astronomijos taisykles, bet ir atšaukė keletą ateinančių keliamųjų metų, kad išsilygintų netikslumai.

Beje, Europoje iki pat XVII amžiaus „atliekama“ diena tarsi neegzistavo – vasario 29-ąją nesudarinėti jokie sandoriai, kad paskui neįsiveltų painiavos dokumentuose, nekiltų problemų išieškant skolų ir t.t.

Papildomos metų dienos globėju parinktas šventasis Kasjanas. O kartu su globėju diena gavo ir abejotiną šlovę, kurios atgarsiai persmelkdavo visus metus. Kokių tik legendų nesklandė apie Kasjaną! Viena iš versijų – esą tai buvo šviesusis angelas, kuris žinojo visus Dievo planus ir išdavė juos demonams, už tai neva buvo nubaustas, bet vėliau Dievas jam atleido. Dievas jo neišvarė iš dausų, bet jam prižiūrėti skyrė kitą angelą, kuris trejus metus sekdavo kiekvieną Kasjano žingsnį, o ketvirtaisiais būdavo paleidžiamas pailsėti. Po metų „laisvės“ tekdavo vėl grįžti prie savo pareigų ir toliau visur sekioti Kasjaną.

Kita legenda pasakoja, kad Kasjanas apskritai niekada nebuvo angelas. Esą jis buvo paprastas Kristaus sekėjas, tiesa, garsėjęs savo ydomis. Kartą jis atsisakė padėti ūkininkui ištraukti iš purvo užklimpusį vežimą nes nenorėjo susitepti. Nepakluso net ir tada, kai padėti žmogui paprašė pats Jėzus Kristus. Vežimą iš purvo ištempė Mikalojus, už tai Kristus jį apdovanojo suteikdamas globoti dvi metų dienas, o Kasjaną nubaudė – skyrė jam tokią dieną, kuri būna tik kartą per ketverius metus.

Yra ir dar viena legenda, kuri pasakoja, kad Kasjanas buvo šventuoju, tačiau elgėsi pernelyg nešventai. Trejus metus jis bandė savo Angelo Sargo kantrybę lėbaudamas ir gerdamas, ir tik ketvirtaisiais metais prablaivėdavo.

Kad ir kaip ten bebūtų buvę, prietaringi žmonės vengdavo ir šio šventojo, ir jo globojamos dienos. Todėl vasario 29-ąją stengdavosi niekur neiti iš namų, užrakindavo duris, melsdavosi, su šventinta žvake apšviesdavo visas namų ir ūkinių pastatų kerteles – manyta, kad Kasjanas gali prišaukti gyvulių marą.

Keliamųjų metų prietarai – ar verta jais tikėti?

Daugelis prietarų, sukurtų mūsų tolimų protėvių, pasiekė ir mus. Taigi net keista, kad šiuolaikiniai, civilizuotame pasaulyje gyvenantys žmonės kuo rimčiausiai laikosi šių archajiškų prietarų ir... vis dar baiminasi keliamųjų metų.

Prisiminkime labiausiai paplitusius prietarus ir apžvelkime jų kilmę. Taip bus lengviau susivokti, kuo galima tikėti, o kuo – visai ne.

Keliamaisiais metais negalima tuoktis. Manoma, kad tokiais metais sudaryta santuoka bus nelaiminga ir labai trumpa (dėl vienokių ar kitokių priežasčių). Tačiau dabar tikrai nėra pagrindo teigti, kad keliamaisiais metais susituokusios šeimos būtų nelaimingos – ne nuo datos priklauso laimė. Kiekvienas turi savo likimą. Be abejo, kai kurios keliamaisiais metais sudarytos santuokos išyra, bet tikrai ne dėl keliamųjų metų. Kur kas labiau vertėtų kliautis asmeniniu horoskopu – jame būna pažymėti santuokai visai netinkami metai. Bet tai – kiekvienam žmogui individualu ir visai nepriklauso nuo to, kiek tais metais dienų turi vasaris. Jei vis dėlto esate linkę apsidrausti – tiesiog nesituokite vasario 29 dieną. Juk, šiaip ar taip, abejotiną šlovę keliamieji metai pelnė kaip tik dėl jos. O ir vestuvių metines švęstumėte itin retai – tad geriau pasirinkti kitą dieną.

Keliamaisiais metais negalima skirtis. Manoma, kad išsiskyrus tais metais nė vienas iš sutuoktinių neras savo laimės. Tiesą sakant, po skyrybų tikrai ne kiekvienam pasiseka susikurti sėkmingą asmeninį gyvenimą. Tačiau ir šį kartą laimė niekaip nesusijusi su metais, kada santuoka nutraukiama. O ir atvejų pasitaiko įvairių. Tiesa, jei jūs nenorite skyrybų, o antra pusė ragina skirtis, keliamaisiais metais galite pasinaudoti kaip priežastimi skyrybos atidėti – kas žino, gal jums taip pavysk ir vėl sulipdyti pažirusius jausmus?

Keliamaisiais metais nestatykite namų. Seniau tais metais apskritai stengtasi nieko nestatyti. Manyta, kad namas arba pirtis gali sudegti, o tie, kurie gyvens keliamaisiais metais pastatytuose namuose, dažnai sirgs, ligos bus rimtos. Na, o kaip gi statybų stabtelėjimą metams galėtume įsivaizduoti šiandieniniame gyvenime? Kas keturis metus užšaldomos visos statybos, žmonės, kurie pirko būstus dar tik statomuose namuose, metams atideda naujakurystę... Kiekvienais metais pasaulyje pastatoma daugybė naujų gyvenamųjų namų, bet visi jie, laimė, vieningai neužsiliepsnoja. Ir netampa nepagydomomis ligomis sergančių ligonių būstais. Taigi prietaru tikėti daugiau nei naivu.

Keliamaisiais metais negalima nieko keisti. Manyta, kad bet kokios permainos atneš tik nelaimes ir nusivylimus. Šis prietaras turi ir racionalų pagrindą. Bet ne todėl, kad keliamieji metai patys savaime būtų kiek nors nelaimingesni. Tiesiog atsiradus naujai papildomai dienai įprasta metų tvarka sąlyginai pakinta ir keliamieji metai tarsi pradeda kaskart naują ketverių metų etapą. Todėl jei pradžia nebus sėkminga – prisivirtą košę teks srėbti iki pat kitų keliamųjų metų. Tačiau jei esate tvirtai apsisprendę ką nors savo gyvenime keisti, morališkai pasiruošę permainoms – keliamieji metai ničnieko nepaeis. Svarbiausia – gerai apgalvokite savo galimybes ir pasverkite visus argumentus.

Keliamaisiais metais miršta daugiau žmonių, nutinka daugiau nelaimių, katastrofų. Statistiniai duomenys nepagrindžia šio prietaro. Galbūt toks įspūdis susidarė todėl, kad keliamaisiais metais nutikusioms nelaimėms skiriama daugiau dėmesio ir pabrėžiama, kad jie įvyko būtent tais ypatingais metais. Taip nelaimės priežastys sumenkinamos, o atsakomybė perkeliama grėsmingai lemčiai.

Kaip švęsti gimtadienį gimusiems vasario 29?

Na, o dabar atsiribokime nuo prietarų ir grįžkime į realybę. Pasak statistikos, Žemėje gyvena maždaug 4 mln. žmonių, kurių gimtadienis švenčiamas vasario 29. Vieni jų, kaip ir priklauso, savo gimtadienį švenčia kas ketverius metus ir juokauja, esą ir sensta jie keturiskart lėčiau nei kiti. Kiti gimtadienio vakarėliui renkasi vasario 28 arba kovo 1 dieną ir švenčia kasmet.

O štai vokiečių profesorius Hemme pasiūlė itin originalią sistemą, kaip švęsti gimtadienius šios ypatingos dienos sukaktuvininkams. Pasirodo, šie žmonės taip pat turi teisę švęsti gimtadienius kiekvienais metais, tačiau šventės diena priklauso nuo gimimo valandos:

• Gimusieji pirmomis valandomis po pusiaunakčio gimtadienį turėtų švęsti vasario 28.

• Tiems, kurie gimė arčiau kovo 1 dienos pusiaunakčio, gimtadienį priklauso švęsti kovo 1.

• Gimusiesiems pirmoje dienos pusėje (nuo 6 valandos ryto iki pusiaudienio), pirmuosius dvejus metus po keliamųjų priklauso švęsti gimtadienį vasario 28, o trečiaisiais metais nukelti gimtadienį kovo 1 dienai.

• Gimusiesiems antroje dienos pusėje, bet iki 6 valandos vakaro, šventė pirmaisiais dvejais metais po keliamųjų ruošiama kovo 1, o trečiaisiais – vasario 28 dieną.


Ir tegul kiti sau tiki, kad vasario 29 diena atneša nelaimes. Užtai tą dieną gimusiesiems galima tik pavydėti. Manoma, kad tai – išskirtiniai žmonės. Nepaisant prastokos dienos reputacijos, jiems lemta nugyventi laimingą ir turtingą gyvenimą. Taip pat, kaip ir visiems kitiems, gimusiems keliamaisiais metais. Taigi gyvenkite ramiai ir nenusiteikite negatyviai. Ir tebus jums 2012 metai sėkmingesni už visus praėjusius metus!


 

Pasidalink su draugais: Facebook Facebook Twitter Twitter

Rašyti komentarą

Įveskite kodą:

Žvaigždute pažymėtus laukelius būtina užpildyti
horse racing sports betting
I found this post very interesting and informative. Thank you for sharing your special thoughts with us. My site: horse racing betting tickets

Daugiau komentarų